header
spacer
Glavni Izbornik
Početna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i štetnici
Ekonomski značaj
Propisi
Istraživanja
Projekti
Proizvođači
Događaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraživanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
San Marino150.jpg
Vicevi
Nešto lijepo

Šetali se cura i dečko parkom. Nakon nekog vremena sjednu oni na klupu. Zagrle se.

Ona će njemu - Šapni mi nešto slatko.

On njoj - Jagode sa šlagom.


Početna arrow Uzgoj

Uzgoj jagoda
sekcija_uzgoj.jpg

Među brojnim vrstama voćaka, jagode se izdvajaju po svojoj popularnosti zbog relativno malog prostora neophodnog za rast i razvoj, te brzog ulaska u rodnost. Stoga se uzgaja od teglice na balkonu, sve do intenzivnih nasada koji zauzimaju više hektara.
Kod uzgoja jagode od velike važnosti je odabrati odgovarajuću sortu i tip sadnice. Ovisno o sistemu uzgoja odabire se najprikladnija tehnologija uzgoja.

 • Sadnice  ( 5 članka )

  Sadnica jagode je biljka koja se obično uzgaja u rasadniku, a koju ćemo posaditi na željeno mjesto. Kvalitetni sadni materijal je osnovni preduvjet za ostvarivanje uspjeha u uzgoju. Izuzetno je važno poznavati tehnologiju dobivanja sadnica i realni potencijal rodnosti istih u pojedinim uvjetima.
  U današnje vrijeme kao najvažnije tipove sadnica jagoda izdvajamo slijedeće: svježe zelene sadnice, ohlađene sadnice dobivene iz vriježa (frigo), čekajuće sadnice (WB) i kontejnerske sadnice (TP). U novije vrijeme spominju se i sadnice dobivene iz sjemena, te one uzgojene pod posebnom kontrolom («ekološke»).

 • Tehnologija uzgoja  ( 4 članka )

  Kada govorimo o tehnologijama uzgoja jagoda, onda u prvom redu mislimo na sve agrotehničke i pomotehničke zahvate koje provodimo u nasadu. Zahvati obuhvaćaju postupke od pripreme za sadnju, same sadnje, gnojidbe, uklanjanja starog lišća i sl., a provode se do krčenja nasada. Za koju tehnologiju uzgoja ćemo se odlučiti ovisi o čitavom nizu činitelja. No korištenjem novih tehnologija postižu se u proizvodnji jagoda brojne prednosti, kao što su povećanje rodnosti i kvalitete plodova. Samo stalnim unapređenjem postojećih spoznaja u tehnologiji koju imamo, moguće je opstati na sve zahtjevnijem tržištu.

 • Sistemi uzgoja  ( 3 članka )

  Ako uzmemo u obzir mjesto gdje se biljke nalaze, jagoda se u svijetu trenutačno uzgaja na različite načine. Tako razlikujemo uzgoj jagode na otvorenom i u zaštićenom prostoru, a kod kojih postoje brojne modifikacije. Ako gledamo gdje je smješten korijen biljke tada postoji klasičan uzgoj u tlu i onaj u kojem se umjesto tla koriste različiti supstrati ili otopine (hidroponika). Grmovi jagode u uzgoju bez tla mogu se nalaziti u horizontalnom ili okomitom rasporedu.

 • Sortiment  ( 14 članka )

  Trenutačno se u Hrvatskoj uglavnom sade sorte talijanskog porijekla. Svake godine uvodi se po nekoliko novih sorti, što je posljedica intenzivnog rada selekcionera. Na tržištu je tako sve veći izbor sorti različitog vremena dozrijevanja, kvalitete ploda, otpornosti na bolesti i sl. Izbor pogodne sorte vrlo je važan, ali i prilično težak korak u samom uzgoju. U Hrvatskoj postoji puno različitih tipova tala, a i klimatske prilike se razlikuju ovisno o području. Stoga treba dobro poznavati svojstva pojedine sorte kako bi izabrali onu najprikladniju i postigli zadovoljavajuće rezultate.
  Osnovna podjela sorata je na one koje su jednorodne (kratkog dana) i one višerodne tj. koje donose rod u više navrata.Posljednje...
Najčitanije...
Pretraživanje
Kratke Vijesti
Hrvatska (Croatia)

Napokon smo dočekali hrvatsku poštansku marku s motivom jagode (Fragaria vesca L.) koja je izdana 16.03.2010. godine pod brojem serije 762. Hrvatska flora – Voće – Šumska jagoda.

Više

Aktualno
Zanimljivosti
Točno je...
Kalendar
Travanj 2014
P U S Č P S N
311 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomoću Mambo CMS