header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
San Marino150.jpg
Vicevi
Jagode u kombiju

Autoputom vozi ovjek jagode u kombiju prema trnici, i slua radio.

Molimo vas da budete oprezni na autoputu, jer se jedno vozilo kree krivom stranom – kae spiker na radiju.

Na to e ovjek u kombiju – Ma to jedno vozilo ide u krivom smjeru, ma ima ih na stotine koji se upravo tako voze.


Poetna arrow Projekti arrow Hidroponika arrow Bioloko suzbijanje tetnika

Bioloko suzbijanje tetnika PDF Ispiši E-mail
Autor: Martina Grdia   
Utorak, 05. Travanj 2005. u 12:44

Klasina zatita bilja od tetnika podrazumijeva upotrebu razliitih kemijskih sredstva. Veliki je broj negativnih strana ovakvog naina zatite. Kemijska sredstva za zatitu bilja oneiuju zrak, vodu, tlo i bilje na tretiranim povrinama i oko njih. Putem zraka i vode mogu se iriti stotinama kilometara daleko. Ujedno naruavaju  ravnoteu koja postoji izmeu svih  organizama u prirodi. Izborom odgovarajuih ekoloki prihvatljivih mjera, mogua je zatita bilja od tetoinja bez veeg negativnog utjecaja na okoli. Jedna od tih mjera je i bioloko suzbijanje tetnika prirodnim neprijateljima.

Sve veim razvojem ekoloke svijesti i sve veim saznanjima o negativnom utjecaju kemijskih sredstava na ljudsko zdravlje, jedno od rjeenja za suzbijanje razliitih tetnika je upravo bioloko suzbijanje. Pod ekoloki prihvatljivim mjerama podrazumijevamo one mjere koje uz pravilnu primjenu nisu opasne za ljude i korisne organizme, ne oneiavaju okoli niti naruavaju uspostavljenu ravnoteu organizama.

Bioloke mjere suzbijanja tetoinja ekoloki su prihvatljive mjere zatite, a ukljuuju izravno ili neizravno koritenje razliitih organizama (prirodnih neprijatelja) i njihovih proizvoda za suzbijanje tetoinja. tetnike napadaju razliiti prirodni neprijatelji: predatori, parazitoidi i uzronici bolesti. Uz klimatske prilike i postupke ovjeka, prirodni neprijatelji su glavni regulatori dinamike svih tetnika prisutnih u nasadu jagoda.

Prirodni neprijatelji se uzgajaju i unose na uzgojne povrine, u  svrhu zatite. esti tetnici jagode su lisne ui. Poznato je da su prirodni neprijatelji lisnih ui razliite vrste bubamara i one se aktivno koriste za njihovo bioloko suzbijanje. Najpoznatija vrsta je  dvotokasta bubamara (Adalia bipunctata), te sedamtokasta bubamara (Coccinella septem-punctata). I liinke i odrasli oblici bubamara hrane se jajima, liinkama i odraslim oblicima lisnih ui. Od ostalih prirodnih neprijatelja lisnih ui vano je spomenuti: grabeljivu muicu (Aphidoletes aphidimyza), parazitsku osicu (Aphelinus abdominalis), osicu najezdicu (Aphidius colemani).

est tetnik koji se javlja kod uzgoja jagoda u zatienom prostoru je i koprivina grinja (Tetranichus urticae). Prirodni neprijatelji ovog tetnika je veliki broj predatorskih grinja (Phytoseiidae). Predatorske grinje spadaju u najvanije prirodne regulatore brojnosti populacije koprivine grinje kao i crvenog vonog pauka (Panonychus ulmi). Meu njima najvanija je grinja Phytoseilus persimilis, Typhlodromus pyri i Amblyseius californicus. Svi oni koriste se za bioloko suzbijanje.

Zadnji put obnovljeno ( Utorak, 05. Travanj 2005. u 17:08 )
< Prethodni   Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Zabiljeeno vie od 600000 otvaranja internet portala Jagode.org

Internet portal Jagode.org  na kojem se nalaze tekstovi koji obrauju problematiku jagoda s razliitih aspekata zabiljeio je vie od 600 000 otvaranja stranica.

Vie informacija

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Veljaa 2018
P U S P S N
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS