header
spacer
Glavni Izbornik
Početna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i štetnici
Ekonomski značaj
Propisi
Istraživanja
Projekti
Proizvođači
Događaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraživanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Island.jpg
Vicevi
E-mail i jagode

Jedan mučenik bez posla prijavio se za posao u Microsoftu kao čistac WC-a. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i posle kratkog testa mu kaže: "Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, tako da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti." On mučenik, zbunjen, odgovori da nema PC, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: "E pa onda, žao mi je. Ako nemate e-mail, znači da virtualno ne postojite, tako da Vas ja ne mogu primiti na taj posao". Mučeni siromah, očajan, iziđe iz sjedišta Microsofta, bez ideje što da radi sa samo 10 dolara u džepu. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu sa 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda sve jagode iduci od vrata do vrata i do podne duplira pocetni kapital. Iznenađen i sa entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. Radeći tako, utrostručavao je i učetvorostručavao kapital svakoga dana. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu, a kasnije je zameni sa jednim kamiončićem. Radeci tako, u roku od jedne godine, postane vlasnik male flote vlastitih vozila. Za 5 godina postao je vlasnik jedne od največih mreža za distribuciju namirnica u SAD. U tom trenutku, misleći na budućnost porodice, odluči osigurati svoj život. Pozvao je osobu iz osiguravajućeg društva, a kako bi potpisao policu osiguranja. Ovaj ga na kraju razgovora upita za njegov e-mail, a da bi mu poslao podatke za policu osiguranja. Čovjek mu odgovori da nema e-mail. "Baš čudno, nemate e-mail, a uspjeli ste da napravite imperiju. A zamislite gdje biste tek bili, da ste ga imali!" – kaže osoba iz osiguravajućeg društva.
Čovek se zamisli, pa odgovori: "... u Microsoftu čisteći WC!!!"


Početna arrow O jagodi arrow Biologija arrow Fotosinteza

Fotosinteza PDF Ispiši E-mail
Autor: Martina Grdiša i Boris Duralija   
Ponedjeljak, 19. Rujan 2005. u 13:40

S obzirom na stvaranje vlastitih organskih spojeva razlikujemo autotrofne i heterotrofne organizme. Autotrofni organizmi su oni koji uz pomoć energije izvana stvaraju vlastite organske spojeve, dok heterotrofni organizmi nemaju sposobnost stvaranja nekih organskih hranjivih tvari, te ih primaju putem domaćina iz okoline. Autotrofi koji uz pomoć sunčeve energije u procesu fotosinteze stvaraju organske tvari nazivaju se fotoautotrofima.

Fotosinteza je jedan od najvažnijih biokemijskih procesa za život na Zemlji. To je proces u kojem se uz pomoć sunčeve energije i vode, ugljični dioksid (CO2) iz zraka ugrađuje u organske spojeve, uz oslobađanje kisika (O2). Apsorbirana sunčeva energija se transformira u energiju kemijskih veza organskih spojeva. Fotosinteza se odvija u kloroplastima, u kojima je smješten fotosintetski pigment klorofil.

Kemijska reakcija fotosinteze može se prikazati formulom:

Proces fotosinteze sastoji se od primarnih i sekundarnih reakcija. Primarne reakcije ili reakcije na svjetlu, odvijaju se u tilakoidnim membranama kloroplasta i kod njih se svjetlosna energija pretvara u kemijsku energiju. Sekundarne reakcije ili Calvinov ciklus odvijaju se u mraku u stromi kloroplasta, i ovdje dolazi do redukcije CO2 i sinteze ugljikohidrata.

Svi zeleni biljni dijelovi mogu vršiti fotosintezu, dok je  najaktivnije fotosintetsko tkivo  mezofil lista, u čijim stanicama ima puno klorofila, pigmenta koji sudjeluje u fotosintezi. Na učinkovitost fotosinteze utječe veliki broj faktora kao što je opskrbljenost vodom i mineralnim tvarima, otvorenost puči, kvaliteta i intenzitet osvjetljenja, koncentracija CO2 i O2, razvojno stanje biljke, strujanje zraka, itd. Povećanjem intenziteta osvjetljenja brzina fotosinteze se linearno povećava, zatim postupno smanjuju, i kada se fotosintetski aparat zasiti svjetlošću, poprima konstantnu vrijednost. Pri jakom osvjetljenju može se oštetiti fotosintetski aparat, pa tako i opada intenzitet fotosinteze. Povećanjem koncentracije CO2, moguće je povećati stopu fotosinteze. Optimalna temperatura za odvijanje fotosinteze kod većine biljnih vrsta je 20 do 30°C, iako se ona može odvijati i na višim temperaturama (do 50°C).

Zadnji put obnovljeno ( Srijeda, 28. Rujan 2005. u 10:01 )
< Prethodni   Slijedeći >

Posljednje...
Najčitanije...
Pretraživanje
Kratke Vijesti
Jagodasti daiquiri

Postoji stotine verzija jagodastog daiquiria, a mi Vam nudimo jedan od recepata. Uživajte! 

Recept za jagodasti daiquiri

Aktualno
Zanimljivosti
Točno je...
Kalendar
Travanj 2015
P U S Č P S N
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomoću Mambo CMS