header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Island.jpg
Vicevi
Smaknue

U zatvoru su leala trojica osuenika na smrt, francuz, talijan i cigo. Prije samog smaknua obeali su im pripremiti zadnji obrok po njihovoj elji.

Doe red na francuza, te on narui francusko pecivo i au francuskog vina. Oni mu ispune elju i smaknu ga.

Doe drugi talijan i zaeli tanjur talijanske tjestenine i au talijanskog vina. Oni mu ispune elju i smaknu ga.

Doe red na cigu, te on narui zdjelu jagoda. Krvnici se zaude te mu kau:»Ali gdje da ti naemo jagode kada nije njihova sezona?»

«Nema problema» – odgovori cigo – «mogu ja da ekam.»


Poetna arrow O jagodi arrow Biologija arrow Fotosinteza

Fotosinteza PDF Ispiši E-mail
Autor: Martina Grdia i Boris Duralija   
Ponedjeljak, 19. Rujan 2005. u 13:40

S obzirom na stvaranje vlastitih organskih spojeva razlikujemo autotrofne i heterotrofne organizme. Autotrofni organizmi su oni koji uz pomo energije izvana stvaraju vlastite organske spojeve, dok heterotrofni organizmi nemaju sposobnost stvaranja nekih organskih hranjivih tvari, te ih primaju putem domaina iz okoline. Autotrofi koji uz pomo suneve energije u procesu fotosinteze stvaraju organske tvari nazivaju se fotoautotrofima.

Fotosinteza je jedan od najvanijih biokemijskih procesa za ivot na Zemlji. To je proces u kojem se uz pomo suneve energije i vode, ugljini dioksid (CO2) iz zraka ugrauje u organske spojeve, uz oslobaanje kisika (O2). Apsorbirana suneva energija se transformira u energiju kemijskih veza organskih spojeva. Fotosinteza se odvija u kloroplastima, u kojima je smjeten fotosintetski pigment klorofil.

Kemijska reakcija fotosinteze moe se prikazati formulom:

Proces fotosinteze sastoji se od primarnih i sekundarnih reakcija. Primarne reakcije ili reakcije na svjetlu, odvijaju se u tilakoidnim membranama kloroplasta i kod njih se svjetlosna energija pretvara u kemijsku energiju. Sekundarne reakcije ili Calvinov ciklus odvijaju se u mraku u stromi kloroplasta, i ovdje dolazi do redukcije CO2 i sinteze ugljikohidrata.

Svi zeleni biljni dijelovi mogu vriti fotosintezu, dok je  najaktivnije fotosintetsko tkivo  mezofil lista, u ijim stanicama ima puno klorofila, pigmenta koji sudjeluje u fotosintezi. Na uinkovitost fotosinteze utjee veliki broj faktora kao to je opskrbljenost vodom i mineralnim tvarima, otvorenost pui, kvaliteta i intenzitet osvjetljenja, koncentracija CO2 i O2, razvojno stanje biljke, strujanje zraka, itd. Poveanjem intenziteta osvjetljenja brzina fotosinteze se linearno poveava, zatim postupno smanjuju, i kada se fotosintetski aparat zasiti svjetlou, poprima konstantnu vrijednost. Pri jakom osvjetljenju moe se otetiti fotosintetski aparat, pa tako i opada intenzitet fotosinteze. Poveanjem koncentracije CO2, mogue je poveati stopu fotosinteze. Optimalna temperatura za odvijanje fotosinteze kod veine biljnih vrsta je 20 do 30C, iako se ona moe odvijati i na viim temperaturama (do 50C).

Zadnji put obnovljeno ( Srijeda, 28. Rujan 2005. u 10:01 )
< Prethodni   Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Jagode kao afrodizijak

Najpoznatiji su afrodizijak meu voem. Nazivaju ih jo i voem ljubavi, a vrlo su primjerene kao lagani zavretak intimne veere, te uz ampanjac u udvarakim obredima. Pri tome uope nije vano kakav je njihov kemijski sastav i energetska tablica. Vana je njihova simbolina, erotska vrijednost i injenica da su najopojnije u ritalu meusobnoga uzajamnog hranjenja.

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Ožujak 2017
P U S P S N
27281 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS