header
spacer
Glavni Izbornik
Početna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i štetnici
Ekonomski značaj
Propisi
Istraživanja
Projekti
Proizvođači
Događaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraživanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Mongolia.jpg
Vicevi
Kada se beru jagode

Marice, znaš li ti kada se beru jagode – upita Ivica.

Ne znam – odgovori Marica.

Isto kada i trešnje - kaže Ivica.

A kada je to – upita Marica.

Kada susjeda nema kod kuće – mudro će Ivica.


Početna arrow O jagodi arrow Biologija arrow Fotosinteza

Fotosinteza PDF Ispiši E-mail
Autor: Martina Grdiša i Boris Duralija   
Ponedjeljak, 19. Rujan 2005. u 13:40

S obzirom na stvaranje vlastitih organskih spojeva razlikujemo autotrofne i heterotrofne organizme. Autotrofni organizmi su oni koji uz pomoć energije izvana stvaraju vlastite organske spojeve, dok heterotrofni organizmi nemaju sposobnost stvaranja nekih organskih hranjivih tvari, te ih primaju putem domaćina iz okoline. Autotrofi koji uz pomoć sunčeve energije u procesu fotosinteze stvaraju organske tvari nazivaju se fotoautotrofima.

Fotosinteza je jedan od najvažnijih biokemijskih procesa za život na Zemlji. To je proces u kojem se uz pomoć sunčeve energije i vode, ugljični dioksid (CO2) iz zraka ugrađuje u organske spojeve, uz oslobađanje kisika (O2). Apsorbirana sunčeva energija se transformira u energiju kemijskih veza organskih spojeva. Fotosinteza se odvija u kloroplastima, u kojima je smješten fotosintetski pigment klorofil.

Kemijska reakcija fotosinteze može se prikazati formulom:

Proces fotosinteze sastoji se od primarnih i sekundarnih reakcija. Primarne reakcije ili reakcije na svjetlu, odvijaju se u tilakoidnim membranama kloroplasta i kod njih se svjetlosna energija pretvara u kemijsku energiju. Sekundarne reakcije ili Calvinov ciklus odvijaju se u mraku u stromi kloroplasta, i ovdje dolazi do redukcije CO2 i sinteze ugljikohidrata.

Svi zeleni biljni dijelovi mogu vršiti fotosintezu, dok je  najaktivnije fotosintetsko tkivo  mezofil lista, u čijim stanicama ima puno klorofila, pigmenta koji sudjeluje u fotosintezi. Na učinkovitost fotosinteze utječe veliki broj faktora kao što je opskrbljenost vodom i mineralnim tvarima, otvorenost puči, kvaliteta i intenzitet osvjetljenja, koncentracija CO2 i O2, razvojno stanje biljke, strujanje zraka, itd. Povećanjem intenziteta osvjetljenja brzina fotosinteze se linearno povećava, zatim postupno smanjuju, i kada se fotosintetski aparat zasiti svjetlošću, poprima konstantnu vrijednost. Pri jakom osvjetljenju može se oštetiti fotosintetski aparat, pa tako i opada intenzitet fotosinteze. Povećanjem koncentracije CO2, moguće je povećati stopu fotosinteze. Optimalna temperatura za odvijanje fotosinteze kod većine biljnih vrsta je 20 do 30°C, iako se ona može odvijati i na višim temperaturama (do 50°C).

Zadnji put obnovljeno ( Srijeda, 28. Rujan 2005. u 10:01 )
< Prethodni   Slijedeći >

Posljednje...
Najčitanije...
Pretraživanje
Kratke Vijesti
Jagode – recepti

Najbolji recepti s jagodama

Kuharica.hr

coolinarika.com

Crochef.com

Recepti.hr

Centar zdravlja

Aktualno
Zanimljivosti
Točno je...
Kalendar
Ožujak 2015
P U S Č P S N
2324252627281
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomoću Mambo CMS