header
spacer
Glavni Izbornik
Početna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i štetnici
Ekonomski značaj
Propisi
Istraživanja
Projekti
Proizvođači
Događaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraživanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
San Marino150.jpg
Vicevi
Zaboravni umirovljenici

Supružnici umirovljenici postali su svjesni kako počinju zaboravljati stvari. I kada su shvatili da bi to moglo biti opasno, odlučili su potražiti psihologa za pomoć.

On im je rekao da je normalno za ljude u njihovim godinama da zaboravljaju, te im je stoga pametno da rade bilješke na papiru.

Bili su oduševljeni savjetom. Kada su došli doma, žena je rekla: Dragi, molim te odi u kuhinju i donesi mi posudu sa sladoledom. A zašto ne zapisuješ što ti govorim, zaboravit ćeš. Pričaš gluposti, kako ne bih mogao zapamtiti to da ti donesem posudu sa sladoledom – kaže suprug. Dobro, kaže žena. Također bi željela da mi staviš par jagoda na sladoled. No bilo bi dobro da to zapišeš. Znam da ćeš zaboraviti – kaže žena. Ne budali – odgovori suprug – posudu sa sladoledom i par jagoda. Pa to bar nije teško zapamtiti. Dobro dragi, ali željela bih i malo šlaga na vrhu svega. Mislim da je sada bolje da to sve zapišeš – kaže žena. Nemoj tako, barem me još toliko pamćenje služi. Dakle posudu sa sladoledom, par jagoda i na vrh malo šlaga – ponovi suprug. Nakon toga suprug se uputi u kuhinju. Desetak minuta kasnije vraća se on iz kuhinje s tanjurom kajgane i slanine. A žena pogleda prema tanjuru i kaže: Vidiš da si trebao zapisati što sam ti rekla, a ovako si zaboravio tost.


Početna arrow O jagodi arrow Biologija arrow Transpiracija i gutacija

Transpiracija i gutacija PDF Ispiši E-mail
Autor: Martina Grdiša   
Četvrtak, 29. Rujan 2005. u 12:24

Biljke izlučuju vodu transpiracijom i gutacijom.

Pod transpiracijom podrazumijevamo izlučivanje vode u obliku vodene pare. Izlučivanje se odvija kroz puči, lenticele ili kutikulu s površine biljke. Puči se otvaraju kada se povisi tlak u stanicama zapornicama. Stanice zapornice sadrže kloroplaste, te su fotosintetski aktivne. Fotosintezom se nagomilavaju šećeri i time se povećava osmotski tlak, odnosno turgor u njima i tako omogućuje otvaranje puči za vrijeme trajanja svjetlosti.

Za razliku od transpiracije, gutacija je proces izlučivanja vode u obliku kapljica, koje se uglavnom formiraju na rubovima listova. Voda se izlučuje kroz puči vodenice (hidatode) ili kroz žljezdaste dlake (trihomske hidatode). Kada je zrak prevlažan za transpiraciju i kada su uvjeti za primanje vode putem korijena optimalni, gutacija preuzima njezinu funkciju, kako bi se i dalje osigurala ravnoteža vodnog režima i neprekidan protok vode kroz biljku.

Zadnji put obnovljeno ( Četvrtak, 29. Rujan 2005. u 12:27 )
Slijedeći >

Posljednje...
Najčitanije...
Pretraživanje
Kratke Vijesti
Zabilježeno više od 600000 otvaranja internet portala Jagode.org

Internet portal Jagode.org  na kojem se nalaze tekstovi koji obrađuju problematiku jagoda s različitih aspekata zabilježio je više od 600 000 otvaranja stranica.

Više informacija

Aktualno
Zanimljivosti
Točno je...
Kalendar
Listopad 2014
P U S Č P S N
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomoću Mambo CMS