header
spacer
Glavni Izbornik
Početna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i štetnici
Ekonomski značaj
Propisi
Istraživanja
Projekti
Proizvođači
Događaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraživanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Canada_jagoda.jpg
Vicevi
E-mail i jagode

Jedan mučenik bez posla prijavio se za posao u Microsoftu kao čistac WC-a. Kadrovski direktor ga je primio na razgovor i posle kratkog testa mu kaže: "Primljeni ste. Ostavite mi Vaš e-mail, tako da Vam mogu poslati ugovor i spisak Vaših dužnosti." On mučenik, zbunjen, odgovori da nema PC, pa samim tim ni e-mail. Direktor će na to: "E pa onda, žao mi je. Ako nemate e-mail, znači da virtualno ne postojite, tako da Vas ja ne mogu primiti na taj posao". Mučeni siromah, očajan, iziđe iz sjedišta Microsofta, bez ideje što da radi sa samo 10 dolara u džepu. Uputi se prema supermarketu i tamo kupi gajbicu sa 10 kg jagoda. Za kratko vrijeme, proda sve jagode iduci od vrata do vrata i do podne duplira pocetni kapital. Iznenađen i sa entuzijazmom, ponovi istu stvar tri puta i vrati se kući sa 60 dolara. Radeći tako, utrostručavao je i učetvorostručavao kapital svakoga dana. Za kratko vrijeme kupi ručnu dvokolicu, a kasnije je zameni sa jednim kamiončićem. Radeci tako, u roku od jedne godine, postane vlasnik male flote vlastitih vozila. Za 5 godina postao je vlasnik jedne od največih mreža za distribuciju namirnica u SAD. U tom trenutku, misleći na budućnost porodice, odluči osigurati svoj život. Pozvao je osobu iz osiguravajućeg društva, a kako bi potpisao policu osiguranja. Ovaj ga na kraju razgovora upita za njegov e-mail, a da bi mu poslao podatke za policu osiguranja. Čovjek mu odgovori da nema e-mail. "Baš čudno, nemate e-mail, a uspjeli ste da napravite imperiju. A zamislite gdje biste tek bili, da ste ga imali!" – kaže osoba iz osiguravajućeg društva.
Čovek se zamisli, pa odgovori: "... u Microsoftu čisteći WC!!!"


Početna arrow Događaji arrow Jeste li znali arrow Hrvatska postaje zemljom jagoda?

Hrvatska postaje zemljom jagoda? PDF Ispiši E-mail
Autor: Administrator   
Utorak, 08. Veljača 2005. u 12:26

jagodeU Hrvatskoj se od Vrgorca do Zagreba i zagrebačke okolice neprestano množe uzgajivači jagoda. U ponudi je sve više domaće jagode, sve više zbivanja što promiču izravnu prodaju, pojedine načine uzgoja, primjerice u zatvorenu prostoru, hidroponski ili ekološki, osnivaju se udruge, organiziraju izbori najomiljenije sorte...

Iako su joj od jagoda važnija proizvodnja jabuka, salate ili loznih cjepova, Fragaria očito procjenjuje dobru budućnost seksi voća i u nas. Dr. Antonio Ferraresi iz talijanske tvrtke Vivai Mazzoni, s kojom surađuje već dvanaest godina, predstavio je nove sorte, od kojih je u kušanju među šest različitih najbolje prihvaćena clery, slatka i rana, koja dospijeva pet dana prije nekad raširene marmolade. Talijani posljednjih godina imaju s fragolom velikih problema te su u pet posljednjih godina gotovo prepolovili površine pod tom kulturom. Dok, morajući se prilagoditi uvjetima proizvodnje u sjevernoj i južnoj Italiji, naši susjedi kultiviraju čak dvadesetak sorata, njihovi glavni takmaci Španjolci kultiviraju samo jednu, camarosu, koja je lošijih organoleptičkih svojstava, ali traje dulje. Tom su jagodom iz Severinine reklame za jogurt napunili supermarkete po cijeloj Europi i potukli talijansku industriju jagoda, koja se očito zaplela u složene (i skupe!) marketinške strategije i uzmiče stjecajem prilika oslonjena na butik-prodaju.

Svi uvjeravaju kako je i jagodi nužna prepoznatljivost, kako kupac mora i želi znati što kupuje, ali i da münchenska burza okrutno priznaje za sve sorte, neovisno o uvjetima proizvodnje, istu cijenu. S obzirom na to da tržište jagode i dalje raste, neprestano se smišljaju nove sorte poboljšanih svojstava, manje osjetljive, a produljene sezone. Samo u Italiji patentira se po dvadesetak u godini. Talijane vrlo ambiciozno kako u sortama tako i u tehnologiji napadaju Francuzi i Amerikanci te (u hidroponskoj proizvodnji) Nizozemci. Hrvatska prema podacima FAO-a ima pod jagodama samo 1000 hektara, a u tome u intenzivnoj proizvodnji, na foliji jedva 150 ha. Tek unatrag koju godinu imamo i prve znanstvenike koji se bave jagodom, a po riječima jednoga od njih, mr. sc. Borisa Duralije sa Zavoda za voćarstvo zagrebačkoga Agronomskog fakulteta, hitno je potreban nacionalni institut, jer će pritisak na tu proizvodnju u nas rasti i izvana i iznutra. Nedvojbena su prednost Hrvatske jeftina radna snaga, nužna u toj agroindustriji, povoljna klima i relativno čisto tlo i voda, blizina europskoga tržišta i mogućnost produljenja sezone proizvodnje na nekoliko mjeseci, posebice na domaću turističku sezonu te zimu.

Institut bi ne samo istražio kako sa što manje novca ostvariti što veće učinke nego bi i domaće proizvođače uputio što i kako da proizvode da im se najviše isplati u obilju ponuđenoga iz različitih zemalja. Država o tome mora voditi računa jer jagodama na malim parcelama egzistenciju mogu, kako se već i pokazuje, osigurati mnoga obiteljska gospodarstva.

izvor: Večernji list

Zadnji put obnovljeno ( Utorak, 08. Veljača 2005. u 12:56 )
< Prethodni   Slijedeći >

Posljednje...
Najčitanije...
Pretraživanje
Kratke Vijesti
Jagode kao afrodizijak

Najpoznatiji su afrodizijak među voćem. Nazivaju ih još i voćem ljubavi, a vrlo su primjerene kao lagani završetak intimne večere, te uz šampanjac u udvaračkim obredima. Pri tome uopće nije važno kakav je njihov kemijski sastav i energetska tablica. Važna je njihova simbolična, erotska vrijednost i činjenica da su najopojnije u ritalu međusobnoga uzajamnog hranjenja.

Aktualno
Zanimljivosti
Točno je...
Kalendar
Ožujak 2015
P U S Č P S N
2324252627281
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomoću Mambo CMS