header
spacer
Glavni Izbornik
Početna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i štetnici
Ekonomski značaj
Propisi
Istraživanja
Projekti
Proizvođači
Događaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraživanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
Canada_jagoda.jpg
Vicevi
Ljubav prema jagodi

Ovako više ne može!

Ovo se moralo dogoditi prije ili kasnije.

Odavno te gledam i mislim da te volim.

Napokon sam skupio hrabrosti da ti kažem da te volim – kaže miš i pojede jagodu.


Početna arrow O jagodi arrow Novosti arrow Vertikalni uzgoj jagoda

Vertikalni uzgoj jagoda PDF Ispiši E-mail
Autor: Boris Duralija   
Ponedjeljak, 09. Veljača 2009. u 13:21

Ovaj tekst je osobni stav autora, a nastao je kao rezultat brojnih upita ljudi zainteresiranih za proizvodnju jagoda u vertikalnom sistemu.

Desetak se godina intenzivno bavim jagodama preko stručnih i znanstvenih projekata, sudjelovanja na brojnim konferencijama i različitim okupljanjima vezanim za jagode u zemlji i inozemstvu. Osobno poznajem većinu znanstvenika koji su razvijali sortiment jagoda koji se danas koristi kod nas i u svijetu, također i one koji su razvijali različite sisteme proizvodnje jagoda u zatvorenim prostorima.

Kada sam prije otprilike dvije godine na predstavljanju operativnog programa od strane CPS Marčik u Zagrebu upitan pred prisutnima o samom programu, ukazao sam na neke poteškoće u provedbi. Na inzistiranje i potpitanje da li program ipak ima šanse za uspješnu realizaciju, pomalo sam naivno odgovorio da se sam nikad ne bih odlučio za ovaj vid proizvodnje, a da bi minimalna cijena za plodove trebala biti oko 100 kuna ili najmanje 10 eura za 1 kilogram.

Kao voditelj projekta hidroponske proizvodnje jagoda koji je započeo 2003. godine, imao sam priliku detaljno ući u problematiku ovog suvremenog načina uzgoja jagoda. Istraživanje se provodilo na horizontalnom sistemu uzgoja jagoda uz korištenje posudica i supstrata, a tijekom više godina prikupljeno je dosta podataka i iskustva. Upravo nam je to omogućilo da se ovaj sistem proizvodnje zaživi i opstane do današnjih dana na zdravim temeljima. Horizontalni sustav hidroponske proizvodnje jagoda prakticira se već tridesetak godina u Europi, a najviše u Belgiji i Nizozemskoj. Cilj je proizvoditi plodove jagoda izvan sezone, a da isti budu vrhunske kvalitete.

Nažalost u vertikalnom sustavu proizvodnje s 9 posudica u vertikali, gdje u svaku dolaze 4 biljke (36 ukupno) nisu zadovoljeni osnovni zahtjevi biljaka za normalan i uravnotežen rast svake biljke na jednom stupu u vertikali. Tako mi je prošle godine profesor Mihailo Nikolić iz Srbije rekao da oni imaju egzaktna istraživanja ovog sustava proizvodnje, i da su jednostavno biljke u najdonjim posudicama u sjeni i ne mogu donijeti očekivane minimalne prinose. Također je problematičan i sustav prihrane gdje hranjiva u otopini prolaze iz jedne posude u drugu. Razlike u evapotranspiraciji svake etaže dovode do brojnih problema.

Kao znansvenik upoznat sam s istraživanjima u Belgiji provedenim prije dvadesetak godina gdje se utvrdilo da je moguće kod sorte Elsanta povećavati broj biljaka po jedinici površine, no da to dovodi do pada u prinosu po biljci i kvaliteti plodova.

Kontinentalni dio naše države ima specifičnu klimu zbog koje je potrebno dodatno zagrijavati prostor da bi se osigurale neophodne temperature, no međutim ukoliko nastupi duži period oblačnog i vlažnog vremena u kasnu jesen ili rano proljeće, a što nije rijetkost, tada se javlja čitav niz problema. Nedostatak svjetla nije moguće nadoknaditi grijanjem prostora. Ukoliko bi ovaj sustav uzgoja stavili u uvjete mediteranske klime, tada bi se javio problem s inaktivnim temperaturama u periodu zime, jer je to neophodno kod sorte Elsanta.

Nisam protivnik uzgoja jagoda u vertikalnom sustavu, no potrebno je napraviti veći broj modifikacija da bi on mogao biti uspješan. Nažalost kao znanstvenik u biotehničkim znanostima ne mogu govoriti o profitabilnosti vertikalnog sustava.

Zadnji put obnovljeno ( Ponedjeljak, 09. Veljača 2009. u 13:24 )
< Prethodni   Slijedeći >

Posljednje...
Najčitanije...
Pretraživanje
Kratke Vijesti
Hrvatska (Croatia)

Napokon smo dočekali hrvatsku poštansku marku s motivom jagode (Fragaria vesca L.) koja je izdana 16.03.2010. godine pod brojem serije 762. Hrvatska flora – Voće – Šumska jagoda.

Više

Aktualno
Zanimljivosti
Točno je...
Kalendar
Travanj 2015
P U S Č P S N
30311 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomoću Mambo CMS