header
spacer
Glavni Izbornik
Poetna
O jagodi
Uzgoj
Bolesti i tetnici
Ekonomski znaaj
Propisi
Istraivanja
Projekti
Proizvoai
Dogaaji
Upotreba
Zdravlje
Ostalo
Forum
Kontakt
Vremenska prognoza
Web Linkovi
Datoteke
Pretraivanje
Vijesti
Login Obrazac
Korisniko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
Zabava
Vicevi
Filatelija
Filatelija
filatelija_poljska_jagoda.jpg
Vicevi
Zaboravni umirovljenici

Suprunici umirovljenici postali su svjesni kako poinju zaboravljati stvari. I kada su shvatili da bi to moglo biti opasno, odluili su potraiti psihologa za pomo.

On im je rekao da je normalno za ljude u njihovim godinama da zaboravljaju, te im je stoga pametno da rade biljeke na papiru.

Bili su oduevljeni savjetom. Kada su doli doma, ena je rekla: Dragi, molim te odi u kuhinju i donesi mi posudu sa sladoledom. A zato ne zapisuje to ti govorim, zaboravit e. Pria gluposti, kako ne bih mogao zapamtiti to da ti donesem posudu sa sladoledom – kae suprug. Dobro, kae ena. Takoer bi eljela da mi stavi par jagoda na sladoled. No bilo bi dobro da to zapie. Znam da e zaboraviti – kae ena. Ne budali – odgovori suprug – posudu sa sladoledom i par jagoda. Pa to bar nije teko zapamtiti. Dobro dragi, ali eljela bih i malo laga na vrhu svega. Mislim da je sada bolje da to sve zapie – kae ena. Nemoj tako, barem me jo toliko pamenje slui. Dakle posudu sa sladoledom, par jagoda i na vrh malo laga – ponovi suprug. Nakon toga suprug se uputi u kuhinju. Desetak minuta kasnije vraa se on iz kuhinje s tanjurom kajgane i slanine. A ena pogleda prema tanjuru i kae: Vidi da si trebao zapisati to sam ti rekla, a ovako si zaboravio tost.


Poetna arrow O jagodi arrow Novosti arrow Vertikalni uzgoj jagoda

Vertikalni uzgoj jagoda PDF Ispiši E-mail
Autor: Boris Duralija   
Ponedjeljak, 09. Veljaa 2009. u 13:21

Ovaj tekst je osobni stav autora, a nastao je kao rezultat brojnih upita ljudi zainteresiranih za proizvodnju jagoda u vertikalnom sistemu.

Desetak se godina intenzivno bavim jagodama preko strunih i znanstvenih projekata, sudjelovanja na brojnim konferencijama i razliitim okupljanjima vezanim za jagode u zemlji i inozemstvu. Osobno poznajem veinu znanstvenika koji su razvijali sortiment jagoda koji se danas koristi kod nas i u svijetu, takoer i one koji su razvijali razliite sisteme proizvodnje jagoda u zatvorenim prostorima.

Kada sam prije otprilike dvije godine na predstavljanju operativnog programa od strane CPS Marik u Zagrebu upitan pred prisutnima o samom programu, ukazao sam na neke potekoe u provedbi. Na inzistiranje i potpitanje da li program ipak ima anse za uspjenu realizaciju, pomalo sam naivno odgovorio da se sam nikad ne bih odluio za ovaj vid proizvodnje, a da bi minimalna cijena za plodove trebala biti oko 100 kuna ili najmanje 10 eura za 1 kilogram.

Kao voditelj projekta hidroponske proizvodnje jagoda koji je zapoeo 2003. godine, imao sam priliku detaljno ui u problematiku ovog suvremenog naina uzgoja jagoda. Istraivanje se provodilo na horizontalnom sistemu uzgoja jagoda uz koritenje posudica i supstrata, a tijekom vie godina prikupljeno je dosta podataka i iskustva. Upravo nam je to omoguilo da se ovaj sistem proizvodnje zaivi i opstane do dananjih dana na zdravim temeljima. Horizontalni sustav hidroponske proizvodnje jagoda prakticira se ve tridesetak godina u Europi, a najvie u Belgiji i Nizozemskoj. Cilj je proizvoditi plodove jagoda izvan sezone, a da isti budu vrhunske kvalitete.

Naalost u vertikalnom sustavu proizvodnje s 9 posudica u vertikali, gdje u svaku dolaze 4 biljke (36 ukupno) nisu zadovoljeni osnovni zahtjevi biljaka za normalan i uravnoteen rast svake biljke na jednom stupu u vertikali. Tako mi je prole godine profesor Mihailo Nikoli iz Srbije rekao da oni imaju egzaktna istraivanja ovog sustava proizvodnje, i da su jednostavno biljke u najdonjim posudicama u sjeni i ne mogu donijeti oekivane minimalne prinose. Takoer je problematian i sustav prihrane gdje hranjiva u otopini prolaze iz jedne posude u drugu. Razlike u evapotranspiraciji svake etae dovode do brojnih problema.

Kao znansvenik upoznat sam s istraivanjima u Belgiji provedenim prije dvadesetak godina gdje se utvrdilo da je mogue kod sorte Elsanta poveavati broj biljaka po jedinici povrine, no da to dovodi do pada u prinosu po biljci i kvaliteti plodova.

Kontinentalni dio nae drave ima specifinu klimu zbog koje je potrebno dodatno zagrijavati prostor da bi se osigurale neophodne temperature, no meutim ukoliko nastupi dui period oblanog i vlanog vremena u kasnu jesen ili rano proljee, a to nije rijetkost, tada se javlja itav niz problema. Nedostatak svjetla nije mogue nadoknaditi grijanjem prostora. Ukoliko bi ovaj sustav uzgoja stavili u uvjete mediteranske klime, tada bi se javio problem s inaktivnim temperaturama u periodu zime, jer je to neophodno kod sorte Elsanta.

Nisam protivnik uzgoja jagoda u vertikalnom sustavu, no potrebno je napraviti vei broj modifikacija da bi on mogao biti uspjean. Naalost kao znanstvenik u biotehnikim znanostima ne mogu govoriti o profitabilnosti vertikalnog sustava.

Zadnji put obnovljeno ( Ponedjeljak, 09. Veljaa 2009. u 13:24 )
< Prethodni   Slijedei >

Posljednje...
Najitanije...
Pretraivanje
Kratke Vijesti
Jagodasti daiquiri

Postoji stotine verzija jagodastog daiquiria, a mi Vam nudimo jedan od recepata. Uivajte! 

Recept za jagodasti daiquiri

Aktualno
Zanimljivosti
Tono je...
Kalendar
Lipanj 2017
P U S P S N
2930311 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Ovaj mjesec
spacer
 
Copyright © University of Zagreb, Faculty of Agriculture (2005)
All rights reserved
Ovaj site je izradjen pomou Mambo CMS